ciasto jogurtowo-kokosowe z owocami leśnymi |
Ciasto jest przepyszne - wilgotne, kokosowe i cudownie pachnące latem.
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki3/4 szklanki jogurtu naturalnego - ja używam greckiego
1/2 szklanki oleju
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1,5 szklanki cukru
szklankę owoców najlepsza mieszanka to maliny, truskawki, jeżyny, borówki - mogą być z mrożone
Przygotowanie
Suche składniki wsypujemy do miski - z pół szklanki cukru zostawiamy połowę do posypania ciasta po wierzchu. Dodajemy jogurt, olej i jajka. Mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blachę - przepis jest na dużą blaszkę lub tortownicę. Na ciasto wysypujemy owoce. Posypujemy całość cukrem. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni delektując się zapachem wanilii i malin.Podobno następnego dnia też jest pyszne. Nie wiem, nigdy tyle nie przetrwało :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz