Wątróbka curry z jabłkami

Klasyczna wątróbka jakoś do mnie nie przemawia. Niby lubię, ale bez szału. No bo to nudy są - wątróbka z cebulką. Wątróbkę curry z jabłkami zaserwował mi T.Ż i od tej pory nie uznaję żadnej innej formy.
wątróbka curry z jabłkami

Potrzebujemy

pół kilograma wątróbki drobiowej
dużą cebulę
duże jabłko - zdecydowanie NIE deserowe 
curry
pieprz ziołowy
sól
masło

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Dorzucamy wątróbkę i pokrojoną w paseczki cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wątróbkę z cebulą dusimy - nie smażymy! - na małym ogniu. Pod koniec duszenia - kiedy wątróbka jest już prawie gotowa a cebulka pięknie zeszklona - na patelnię dorzucamy jabłko pokrojone w duże kawałki. Dodajemy duuuuużo curry do smaku. Danie jest gotowe kiedy jabłko się pięknie zeszkli a cały sos z wątróbki, cebuli i curry jest gęsty i aromatyczny.

Smacznego!

1 komentarze:

  1. Właśnie wtrąbiłam wątróbkę przyrządzoną wg. tego przepisu. Pycha! (-:
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń